Witlofteelt

131-vitalof-fotografie-1015

Van onder naar boven groeiontwikkeling krop op pen

Veel mensen weten niet dat witlof een tweejarig product is waarbij in het eerste jaar de wortelen worden geteeld en in het tweede jaar de witlofkrop op de wortel groeit.

 

852F1F9A-C6AC-43CB-B683-444C569E69F3

Pennenteelt zuid limburg

Eerst zaaien
In het voorjaar worden de witlofzaadjes van Vitalof gezaaid in de volle grond van de Noord-Oostpolder en Zuid-Limburg De zaadjes gaan groeien en worden wortels. Dit worden ook wel ‘witlofpennen’ genoemd.

A8B43083-F37B-4D68-ABE1-1DC25E5AB1D0

Bedrijf ijssellof in ijsselmuiden

Rooien
In het najaar worden de pennen gerooid en naar de witlofkwekerijen in IJsselmuiden en Kessel-Eik gebracht. Hier worden ze gesorteerd en ingevroren. Door de witlofpennen in te vriezen kan steeds een bepaalde hoeveelheid pennen worden geteeld. Nadat de pennen uit de koelcel zijn  gehaald gaan ze weer nieuw blad vormen, de witlof. Dit proces wordt de ‘trek’ genoemd.

199-VitaLof-1015

Witlof in trekcel

Groeien in het water
De witlofpennen worden geplaatst in lage bakken en staan in een donkere en koele cel. De witlof blijft zo mooi wit en wordt niet groen. De kleine worteltjes die uit de pennen groeien, staan in het water. In het water zitten voedingsstoffen voor de witlof. Iedere dag controleert de teler of de witlof goed groeit en goed van kwaliteit is.

108-vitalof-fotografie-1015

Oogstwiel

Oogsten
Witlof groeit in drie weken uit tot een volwaardige groente. Hierna wordt de witlof van de pen afgesneden en geoogst. De witlof komt op een lopende band en medewerkers halen voorzichtig de buitenste bladen van het lof en maken de witlof schoon. Hierna wordt de witlof direct verpakt met speciale folie zodat het lekker lang vers en knapperig blijft.

149-VitaLof-1015

Oogst en afwegen

Schone groente
Alle witlof van Vitalof wordt geteeld volgens Global-GAP normen. En duurzaamheid wordt nagestreeft door het Planet-Proof certificaat. Dit houdt in dat de witlof met gebruik van zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. Dit maakt witlof tot één van de schoonste groenten.

129-VitaLof-1015Klaar voor de consument
Als laatste stap wordt de witlof klaar gemaakt voor transport. Binnen 24 uur ligt de witlof vers en fris in het winkelschap voor de consument!

Wist je dat…

  • Witlof is het hele jaar door te verkrijgen en is door verschillende bereidingswijzen ieder seizoen weer verrassend!
  • Witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert.
  • De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
  • Witlof is ook zeer geschikt voor een dieet. Het bevat namelijk bijna geen calorieën
‘Witlofteelt is een teelt die je echt in de vingers moet hebben. Voor een optimale kwaliteit van de witlof is het belangrijk om de juiste rassen voor de tijd van het jaar te kiezen.’
- Ed en Angelique Stemkens
Witlof wordt door ons 52 weken geleverd………altijd vers product jaarrond…..
- Albert en Bertine Bruins