Bereiden

Witlof is een gemakkelijk en snel te bereiden groente. Verwijder de buitenste blaadjes, snijd een schijfje van de onderkant af, snijd de kegelvormige ’pit’ weg en was de witlof in ruim water. Snijd de witlof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. En om bij het koken de witte kleur te behouden, kun je enkele druppels citroensap toevoegen.

Net als andere groenten, moet witlof niet in het water blijven liggen omdat dan de mineralen verdwijnen. Wit- en roodlof kan als snack, tijdens de lunch, het diner, tijdens de borrel en in de salade te gebruiken.

Untitled-2Veel variatie
Witlof wordt meestal gekookt, in de oven bereid of in de soep verwerkt.  Rauw is het zeer gewild voor zijn licht bittere, frisse smaak. Het is daardoor een ideaal ingrediënt in zomerse, gemengde groentesalades. Het mooi gevormde blad leent zich voor toepassingen in hapjes, bijvoorbeeld gevuld met een slaatje.

Om ervoor te zorgen dat de witlof zijn kleur niet verliest, kun je het besprenkelen met citroensap. Als je geen fan bent van de bittere smaak, verwijder dan de harde kern en gebruik alleen de bladeren. Ook door het kiezen van het juiste recept kun je veel variëren met de smaak. Zelfs kinderen eten dan met veel plezier witlof! Kijk hier voor lekkere witlofrecepten!