Witlofteelt
Veel mensen weten niet dat witlof een tweejarig product is waarbij in het eerste jaar de wortelen worden geteeld en in het tweede jaar de witlofkrop op de wortel groeit.
Eerst zaaien
In het voorjaar worden de witlofzaadjes van Vitalof gezaaid in de volle grond van de Noord-Oostpolder en Zuid-Limburg De zaadjes gaan groeien en worden wortels. Dit worden ook wel ‘witlofpennen’ genoemd.
Rooien
In het najaar worden de pennen gerooid en naar de witlofkwekerijen in IJsselmuiden en Kessel-Eik gebracht. Hier worden ze gesorteerd en ingevroren. Door de witlofpennen in te vriezen kan steeds een bepaalde hoeveelheid pennen worden geteeld. Nadat de pennen uit de koelcel zijn gehaald gaan ze weer nieuw blad vormen, de witlof. Dit proces wordt de ‘trek’ genoemd.
Groeien in het water
De witlofpennen worden geplaatst in lage bakken en staan in een donkere en koele cel. De witlof blijft zo mooi wit en wordt niet groen. De kleine worteltjes die uit de pennen groeien, staan in het water. In het water zitten voedingsstoffen voor de witlof. Iedere dag controleert de teler of de witlof goed groeit en goed van kwaliteit is.
Oogsten
Witlof groeit in drie weken uit tot een volwaardige groente. Hierna wordt de witlof van de pen afgesneden en geoogst. De witlof komt op een lopende band en medewerkers halen voorzichtig de buitenste bladen van het lof en maken de witlof schoon. Hierna wordt de witlof direct verpakt met speciale folie zodat het lekker lang vers en knapperig blijft.
Schone groente
Alle witlof van Vitalof wordt geteeld volgens Global-GAP normen. En duurzaamheid wordt nagestreeft door het Planet-Proof certificaat. Dit houdt in dat de witlof met gebruik van zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. Dit maakt witlof tot één van de schoonste groenten.
Klaar voor de consument
Als laatste stap wordt de witlof klaar gemaakt voor transport. Binnen 24 uur ligt de witlof vers en fris in het winkelschap voor de consument!